Een Tegen Eenzaamheid Venlo - Kennisbank: Wat kun je zelf doen om eenzaamheid te verminderen?
U bent hier: Home > Kennisbank

Kennisbank

Wat kun je zelf doen om eenzaamheid te verminderen?

Als je je lang en diep eenzaam voelt is dat een rotgevoel. En het gaat niet vanzelf over.
 
Aan eenzaamheid kun je meestal wat doen. Bijvoorbeeld door te proberen nieuwe contacten aan te gaan. Of door bestaande contacten te verbeteren. Is dit makkelijk? Voor de een misschien, maar voor veel mensen niet. Het is een kwestie van volhouden en vaak meerdere stappen zetten – tot de juiste stap gevonden is.
 

Zelf aan de slag

Eenzaamheid is iets waar je zelf mee aan de slag moet gaan. Hulp van de omgeving kan helpen, maar uiteindelijk moet je zelf proberen de eenzaamheid te doorbreken. Zonder eigen inzet en motivatie lukt het niet. Al is het alleen maar omdat anderen van buitenaf niet kunnen zien dat je je eenzaam voelt.
 
Enkele tips
  • Maak een lijstje van oude contacten die verwaterd zijn. Misschien kun je iemand bellen of mailen.
  • Zijn er mensen met wie je een oppervlakkig contact hebt dat je zou willen verdiepen? Praat dan eens over wat je de laatste tijd bezighoudt en vraag eveneens de ander daarnaar.
  • Heb je kinderen, ga dan ook het gesprek aan met ouders van hun vriendjes en vriendinnetjes. 
  • Durf hulp te vragen. Mensen doen vaak graag iets voor een ander, zeker als het niet te groot is.
  • Bied buren of kennissen jouw hulp aan: oppas van kinderen of huisdieren, klussen, boodschappen voor iemand doen en dergelijke.
  • Als je een hond hebt, maak een praatje met andere hondenbezitters. Je hebt vast een gedeelde passie voor honden.
  • Oefen simpele gesprekken, of small talk, terwijl je boodschappen doet of in de auto zit. Het gaat je dan een stuk makkelijker af in het echt, en praten over koetjes en kalfjes kan een eerste stap zijn tot nieuwe vrienden.
  • Heb je bepaalde talenten of interesses? Kijk eens waar je die kunt inzetten.
  • Ga vrijwilligerswerk doen. Vrijwilligersactiviteiten die ertoe doen, zijn niet alleen goed voor anderen maar ook voor jezelf. Doordat je jezelf nuttig voelt, voel je je minder eenzaam
  • Bezoek bijeenkomsten of ga een cursus volgen. Vind je het lastig om alleen te gaan? Vraag een buurman/buurvrouw of kennis om mee te gaan.
 

Beter omgaan met eenzaamheid

Eenzaamheid is helaas niet altijd op te lossen. Soms is het te verminderen. Ook kan je doel zijn om te leren beter met eenzaamheidsgevoelens om te gaan.
 
Verwachtingen
Je verwachtingen bepalen voor een deel je gevoelens van eenzaamheid. Mensen vergelijken hun eigen situatie vaak met die van anderen, met wat zij om zich heen zien. Soms helpt het je eigen verwachtingen van sociale contacten onder de loep te nemen. Ligt de lat wat te hoog?
 
Veranderen
De ervaring leert dat je om eenzaamheidsgevoelens te verminderen vaak iets moet veranderen. Het doorbreken van eenzaamheid is het doorbreken van bestaande patronen. In je situatie, je omgeving of bij jezelf.  Mogelijk helpt een gesprek met een vrijwilliger van de Luisterlijn je gedachten te ordenen.
 
Hulp vragen
Wie zich eenzaam voelt, vindt het vaak moeilijk om hulp te vragen. Er rust een taboe op. Het is goed je te realiseren, dat het andersom vaak ook geldt: mensen die een helpende hand zouden willen toesteken, durven dit vaak niet kenbaar te maken. Eenzaamheid is voor veel mensen een lastig gespreksonderwerp. Toch, zo blijkt uit onderzoek, zijn veel mensen bereid om wat voor een ander te doen die zich eenzaam voelt. Hulp vragen kan zich dus lonen!
 
Professionele hulp
Soms is het nodig professionele hulp op te zoeken. Omdat je je erg en misschien ook al lange tijd eenzaam voelt. Als je merkt dat je niet goed meer functioneert in je dagelijkse leven of als er gezondheidsklachten ontstaan. Praat er over met je huisarts of zoek hulp via de Informatie-en Adviespunten.