Een Tegen Eenzaamheid Venlo - Kennisbank: Hoe kun je helpen bij eenzaamheid?
U bent hier: Home > Kennisbank

Kennisbank

Hoe kun je helpen bij eenzaamheid?

 

Iedereen kan iets doen tegen eenzaamheid. Bijvoorbeeld door een gesprek aan te gaan met iemand van wie je vermoedt dat hij of zij zich eenzaam voelt, door bij iemand op bezoek te gaan. Door aandacht te hebben voor elkaar. Door te vragen hoe het met iemand is en dan écht naar die persoon te luisteren. Het zijn de kleine dingen die het doen. Klein, maar o, zo belangrijk.

 

Concrete tips zijn bijvoorbeeld:

  • Je kunt iemand steunen zonder expliciet eenzaamheid bespreekbaar te maken. Nodig je buurman of -vrouw af en toe uit voor een kopje koffie. Ga op ziekenbezoek.
  • Help bij een klein klusje in huis en maak daarbij een praatje.
  • Grijp extreme weersomstandigheden aan als excuus om aan te bellen en te vragen hoe het ermee staat en of er hulp gewenst is.
  • Je kunt ook een beroep doen op de ander. Iedereen wil graag helpen. Mogelijk kan je buurman juist jou helpen om die lamp op te hangen. Vraag om tips voor je tuin. Vraag om planten water te geven bij langere afwezigheid.
  • Sta stil bij de mensen die je tegen komt. Op straat of in een winkel. Maak een praatje.
  • Nodig iemand uit voor je bestaande eetgroep of knutselclub. Of vraag binnen een zorginstelling of er behoefte aan is dat je komt voorlezen of met een rolstoelgebonden persoon gaat wandelen.
  •  

Heeft iemand zin om iets te ondernemen?

 
Kijk eens naar de partners van Een tegen Eenzaamheid Venlo. Het zijn organisaties die allerlei activiteiten organiseren. Wellicht is er iets bij wat de ander aanspreekt. Ga er eens met hem of haar naar toe.
 
Vrijwilligerswerk
Wist je dat vrijwilligerswerk doen helpt om eenzame gevoelens te verminderen? Wellicht kun je iemand helpen een leuke vrijwilligersbaan te vinden.  Kijk eens op https://www.venlodoetgoed.nl/
 
Heeft iemand professionele hulp nodig?
Dan kunnen de Informatie en adviespunten van de gemeente Venlo verder helpen. Hier vind je de adressen.