Een Tegen Eenzaamheid Venlo - Nieuws: Gewoon hoi zeggen tegen een onbekende.
U bent hier: Home > Nieuws

Nieuws

Gewoon hoi zeggen tegen een onbekende.

16 januari 2024

Hoi tegen iemand zeggen, een praatje maken met iemand die je niet kent, een gesprek aanknopen met een toevallige voorbijganger. Leuke ontmoetingen waar je van op knapt. In de week tegen eenzaamheid verzorgen een aantal Venlose organisaties samen de campagne Steljevoor. Het doel hiervan is wat meer oog voor elkaar krijgen zodat mensen zich minder alleen gaan voelen.

Week tegen eenzaamheid

Van 28 september t/m 4 oktober is de week tegen eenzaamheid. In die periode worden in het hele land activiteiten gehouden die er aan bijdragen dat mensen zich meer met elkaar verbonden gaan voelen. Want verbinding helpt om eenzaamheid te overwinnen.

Volgens de gezondheidsmonitor van de GGD Noord-Limburg voelt 48% van de inwoners van de gemeente Venlo zich wel eens matig tot (zeer) sterk eenzaam. Eenzaamheid verschilt niet veel naar leeftijd maar komt bij 75-plussers het vaakst voor. In 2022 is het percentage mensen dat zich sterk eenzaamheid voelt licht gestegen ten opzichte van 2020.

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam of alleen. Vooral na een verlies of grote verandering. Bijv. het verlies van je gezondheid, je partner, je werk, je financiële zekerheid. Maar ook een nieuwe school of een verhuizing leiden tot eenzaamheid. Meestal zijn het periodes die na korte of langere tijd voorbij gaan. Maar als eenzaamheid erg lang duurt wordt het steeds moeilijker om er uit te komen. Een sociaal netwerk kan helpen om dat te voorkomen. Zo’n netwerk kan bestaan uit familie, vrienden, buren, verenigingen clubs etc.

Steljevoor

De Steljevoorcampagne is een initiatief van NS en Prorail om mensen op een eenvoudige manier met elkaar contact te laten maken. Een aantal Venlose organisaties gaat in de week tegen eenzaamheid delen van deze campagne uitvoeren op verschillende plekken in Venlo. Steljevoor is gebaseerd op het principe ‘eentje voor jezelf en eentje om weg te geven’. Bij de koffiekar krijg je van vrijwilligers twee koppen koffie (of thee). De ene voor jezelf, de tweede deel je met een onbekende. De vrijwilligersgeven je daarbij tips hoe je een praatje aan kunt knopen.

Steljevoor start op donderdag 28 september van 10-12.00 uur bij het station in Venlo. Wethouder Jacques Smeets geeft de aftrap.

Daarna is de koffiekar te vinden:

  • Zaterdag 30 september 10.30 tot 12.30 uur op de markt in Tegelen.
  • Vrijdag 6 oktober van 10.30 tot 12.30 uur op de markt Velden
  • Vrijdag 6 oktober van 15.00- 17.00 uur op de markt in Blerick
  • Donderdag 12 oktober van 14.00 – 17.00 uur op het Flujasplein.

 

De actie wordt ondersteund door de gemeente Venlo en uitgevoerd door o.a. GGD-Noord-Limburg, de Luisterlijn, RestovanHarte, Dementievriendelijk Venlo, Incluzio Sociale Basis, Co, VVV foundation, S.O.B. en de IZO-partners.